Italia

La Vita e Bella!

Italië, een geweldig land. Cultuur, natuur, de mensen en natuurlijk niet te vergeten het eten! (en de wijn J). Ik hou van kamperen, lekker back to basic.. maar ik moet wel de mogelijkheid hebben om zelfs op de camping een lekker maaltje te kunnen bereiden. Het hoeft niet luxe of groot te zijn, maar wel handig! We hebben deze 2,5 week ontzettend goed gegeten. Zowel op de camping als in restaurants en bij families. De mensen die zeggen dat Italië duur is, die zijn niet geweest waar wij zijn geweest.

Toscane

We besloten om naar Toscane te gaan, want als je ergens goed kan eten en drinken dan is het zeker daar wel. Ik wilde altijd al een keer naar een agriturismo gaan. Gewoon lekker eten bij de mensen thuis, die weten hoe je moet koken en wat lekker is. Zo gezegd zo gedaan. We gingen met vrienden van ons naar een prachtig huis toe. We hadden een all-in prijs van € 25,00 per persoon betaald. Onbeperkt eten en drinken (nee geen all-you-can-eat zoals in Nederland), maar een prachtige setting, mooi gedekte tafels en een super vriendelijke familie. We keken uit over het Toscaanse landschap aan onze gezellige rood-wit geblokte tafelkleed. Wat kon er nog mis gaan? We kregen allerlei lekkere gerechtjes geserveerd. Van ham met meloen, tot kaas met vijgen en overheerlijke ham en salami. Ook nog huisgemaakte salade, vers brood en groenten uit eigen tuin. En toen kwam de vraag: “Willen jullie nog wat salami?”. Nou dat wilden wij wel, want we hadden nog wel wat trek! Tot ik opeens 2 borden pasta voorbij zag komen voor een andere tafel. En toen viel het kwartje pas, dit was de anti pasti! We krijgen dus nog meer! Ik heb snel mijn tafelgenoten gewaarschuwd, gezien we ons lekker aan het volstoppen waren. En ja hoor, willen we hierna pasta met vlees of met kaas? En of we daarna heerlijke tagliate wilden of een ander gerecht? En ohja.., of we nog ruimte over willen houden voor het dessert! Oeps! We hebben die avond dus overheerlijk gegeten, flessen wijn en water op tafel, goede service en genieten maar. Na het dessert kregen we (helaas) ook nog grappa en bonbons. We hebben daar bijna 4 uur gezeten, ieder restaurant in Nederland kan nog wat leren van deze service en kwaliteit! We zijn rollend naar huis gegaan!

Verder hebben we die week heerlijk op de camping gegeten. Van verse dorade op de skottelbraai tot een heerlijk stuk vlees op de BBQ. Overheerlijke zachte mozzarella door de salade en meloen met ham vooraf. De foto’s geven vast een goede impressie!

Maffia

Toch is er nog één verhaal die ik echt met jullie moet delen. We zijn namelijk een ochtend de auto in gestapt om langs alle wijnboeren te gaan. Lekker wijnproeven dachten we. Ook dit was een fantastisch avontuur en zeker aan te raden als je in Toscane bent! Maargoed, na 3 uur wijnproeven op een half lege maag leek het ons wel een goed idee om wat te gaan eten. Dit was nog best lastig, tot we ergens voorbij reden en er een ontzettend lekkere geur in onze neus vloog. Oké, hier moeten we zijn! Het leek nogal verlaten en toen we binnen stapten in het pand zat de halve maffia familie daar. We werden ook enigszins raar aangekeken, want tja.. hoe komen die gekke Hollanders hier weer? Maargoed, het rook heerlijk dus let’s go. En toen kregen we het menu voor onze neus en konden we sowieso niet meer weggaan!

  • Voorgerecht: Keuze uit 4 verschillende voorgerechten
  • Hoofdgerecht: Keuze uit 4 verschillende pasta’s
  • Bijgerecht: Keuze uit 4 verschillende bijgerechten
  • Koffie of thee na
  • ¼ fles water per persoon
  • ¼ fles wijn per persoon

En dit allemaal… voor € 10,00 per persoon. Wij snapten er niks van, hoe doen ze dat toch? Maar het eten was overheerlijk en we hebben heerlijk genoten!

Ik kan dus iedereen aanraden om naar Italië te gaan, zeker als je van goed en lekker eten houdt!