Coq Au Vin

Coq Au Vin

Zelf ben ik dol op dit gerecht. Het is een klassiek Frans gerecht. Coq Au Vin maak je klaar met diverse kruiden en groenten in een gebonden rode wijnsaus. Een heerlijk gerecht om te serveren met stokbrood, Franse aardappeltjes of een groene salade!

2 personen, 90 minuten

Ingrediënten
2 kippenbouten (of 1 kleine hele kip of drumsticks)
4 worteltjes
2 bosuitjes
1 kleine rode ui
125 gram kastanjechampignons (mogen ook witte champignons zijn)
1 teentje knoflook
1 eetlepel olijfolie
10 gram roomboter
1 eetlepel bloem
2 dl volle rode wijn
180 gram fond van gevogelte
½ laurierblad (of een klein laurierblad)
1 klein takje tijm
½ mespuntje suiker
2 takjes peterselie
Peper en zout naar smaak

Benodigdheden
Een grote pan
Scherp vleesmes
Keukenpapier
Knoflookpers

Voorbereiding
1. Als je gebruik maakt van een hele kip, snij deze dan in stukken
2. Worteltjes wassen, schoonmaken en in dikke plakken snijden
3. Bosuitjes en ui pellen
4. De ui en 1 bosuitje fijn snipperen (dus niet alle 2)
5. Champignons schoonvegen met een speciaal borsteltje of anders keukenpapier en halveren
6. Knoflook pellen en persen in de knoflookpers (mag ook fijnsnijden)

Bereidingswijze
1. In een grote braadpan de olie verhitten
2. De helft van de boter in de pan doen en de kip op halfhoog vuur rondom bruin bakken
3. Met een schuimspaan de kip uit de pan nemen en bestrooien met zout en peper
4. 2 hele bosuitjes fruiten en uit de pan nemen (degene die je nog niet gesneden hebt)
5. Het gesneden uitje en gesneden bosuitjes samen met de wortel zachtjes bakken zonder te kleuren
6. Knoflook kort meebakken
7. Bloem erdoor roeren tot er een gebonden saus ontstaat
8. Voeg voorzichtig de rode wijn toe
9. Voeg de fond, laurier, tijm, suiker, peterselie, zout en peper (naar smaak) toe
10. Breng alles aan de kook en voeg de stukken kip erbij
11. Laat de kip in ca. 45 minuten afgedekt zachtjes gaar stoven
12. Verhit intussen de rest van de boter en bak de champignons rondom bruin en voeg bij de kip
13. Neem de laurier, tijm en peterselie uit de kipschotel
14. Laat het gerecht nog ongeveer 10 minuten doorstoven
15. Breng op smaak met zout en peper en eventueel suiker
16. Kort voor het opdienen de rest van de peterselie erboven fijn knippen

Loading